Ontwikkelingen
- In 2019 is de veiligheidsanalyse uitgevoerd. Op basis van enquêtes onder inwoners, data van 'Waar staat je gemeente?´ en andere bronnen (bijvoorbeeld politiegegevens) zijn speerpunten en prioriteiten geïdentificeerd. Deze zijn vertaald in het vast te stellen Integraal Veiligheidsplan 2020 - 2023. Dit plan is in samenwerking met de gemeenten Meppel en Westerveld voorbereid, en wordt bestuurlijk in het eerste kwartaal van 2020 afgerond.
- Het eind 2017 vastgestelde VTH Beleid blijft in beginsel de basis voor ons handelen. Tegelijkertijd is op basis van onderzoek door Berenschot vastgesteld dat de huidige capaciteit en de ambitie onvoldoende op elkaar aansluiten. In 2020 wordt inzichtelijk gemaakt op welke wijze we ambities van de raad en formatie op elkaar laten aansluiten.
- Ondermijning is een steeds groter thema, ook in de lokale politiek. Bestuurders en organisatie krijgen hier mee te maken als gevolg van het werk dat zij verrichten. In 2020 bekijken we hoe we voor de uitoefening van onze publieke taak zorgen voor een veilige woon- én werkomgeving, mede naar aanleiding van het in 2019 opgestelde Ondermijningsbeeld Zuidwest Drenthe.
Wat willen we bereiken?
- Veilige straten, buurten en wijken. Met andere woorden een veilige woon- en leefomgeving, zowel overdag als 's avonds, voor inwoners, bedrijven, instellen en iedereen die Midden-Drenthe bezoekt.
- Ondernemers in Midden-Drenthe voeren hun bedrijf uit, zonder dat zij daarbij gehinderd worden door criminaliteit en onveiligheid.
- In Midden-Drenthe zorgen we voor integriteit en veiligheid en voorkomen we zoveel als mogelijk verschijnselen met een potentieel omvangrijk veiligheidseffect.
- Jongeren zijn een belangrijke doelgroep in het veiligheidsbeleid: enerzijds als 'slachtoffer', anderzijds als 'dader'. Wij verbeteren de veiligheidsbeleving van jongeren en zien een afname van jeugdcriminaliteit door ons te richten op thema's als jeugdoverlast, jeugdgroepen, alcohol en drugsgebruik, veiligheid in en om de school en binnen het gezin.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Uitvoeren van het vastgestelde Integraal Veiligheidsplan 2020 - 2023.
- Onze buitengewoon opsporingsambtenaar is zichtbaar op straat.
- We houden toezicht op evenementen, inrichtingen met een drank- en horecavergunning en, in voorkomend geval, dwingen we de naleving van regelgeving af.
- Het WhatsApp Buurtpreventie project blijven we facilliteren voor zover er nog aanvragen komen.
- We sluiten een nieuw convenant voor de instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. We concretiseren de gemaakte afspraken en hebben regulier afstemming met de betrokken instellingen.
- We treden actief op in het geval van hennepkwekerijen en andere drugsgerelateerde problematiek. In voorkomende gevallen sluit de burgemeester panden voor bepaalde tijd. Omdat vaak ook een relatie bestaat met het overtreden van de bouwregelgeving, treden we ook op tegen die overtredingen.
- We zijn actief als het gaat om het identificeren van jeugdgroepen die overlast veroorzaken. Voor zoveel mogelijk treden we samen met onze ketenpartners op.