Bepalend voor de ontwikkelingen van de korte rente is het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Het belangrijkste doel dat de ECB nastreeft is prijsstabiliteit, hetgeen zich vertaalt in een jaarlijkse inflatie voor de Eurozone van maximaal 2%. Op 16 maart 2016 verlaagde de ECB de herfinancieringsrente voor het laatst naar 0%. Dit betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente, de vergoeding die banken krijgen om bij de ECB geld te stallen, staat op -0,4%.
Hiernaast koopt de ECB obligaties op om de kredietverlening van de banken aan bedrijven te stimuleren. Een negatieve depositorente stimuleert de banken om geld uit te lenen.
De lange rente (20 jaar) is in juli 2019 ongeveer 0,57%. We hebben voor het laatst op 1 november 2017 een langlopende geldlening afgesloten van € 2,75 miljoen voor 20 jaar tegen een rente van 1,29%. Dit betreft projectfinanciering van het aanleggen van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden. Op dit moment (juli 2019) hebben we een kasgeldlening afgesloten van € 8 miljoen. Dit is ongeveer een miljoen boven onze kasgeldlimiet. We zullen dus in de loop van het jaar een langlopende geldlening moeten aantrekken. In maart/april 2020 begint de bouw van de nieuwe VO-school en er wordt een zonnepanelenpark gebouwd aan de Leemdijk. Voor deze projecten moeten we langlopende geldleningen aantrekken.